En poques hores entrarem a un dels meus dies preferits de l’any: Sant Jordi. Si em coneixes, diràs: “Clar, perquè és el teu aniversari!”. I també, sempre he considerat que vaig tenir l’enorme sort de nàixer en un dia magnífic, un dia dedicat a la cultura, a la passió per la lectura, a compartir amor en forma de llibres i roses, a sortir a passejar pel carrer gaudint del bon temps de la primavera, a retrobar-te amb molta gent. Per a mi, és un dia sense igual.

Aquest any serà totalment diferent, però no per això hem de deixar que sigui especial. Ja has decidit quin (o quins) llibre t’agradaria que et regalessin? Si creus que ningú te’l regalarà, regala-te’l tu! Jo ja el tinc encomanat 😊 És més, tinc una llista feta amb tots aquells llibres que m’agradaria tenir algun dia entre les mans i, a poder ser, en propietat, ja que tinc la mania de subratllar-los i posar-hi notes.

Si les floristeries estan tancades, pots fer la rosa tu mateix/a. L’alternativa més senzilla és amb paper. Ja hi ha mil tutorials a les xarxes que t’expliquen pas a pas com crear-la, inclús a la web de TV3 hi ha uns vídeos molt útils.

 

10 llibres de ioga de capçalera

Fa uns dies, una persona em va contactar per Instagram i em va preguntar quins llibres sobre ioga recomanaria. Arran d’aquesta qüestió i de la proximitat amb Sant Jordi, he decidit fer un recull amb els llibres que m’han acompanyat i em segueixen acompanyant en el camí del ioga. La majoria son manuals que consulto contínuament. Per a mi, aquests llibres son la meva universitat del ioga. Comencem!

 

  1. Autobiografia de un yogui (1946) de Paramahansa Yogananda.

Més de 700 pàgines repletes d’història, filosofia, successos, miracles i experiències viscudes pel guru Yogananda gràcies a la pràctica del Kriya ioga. Un llibre revelador per a la ment occidental, tant allunyada de les experiències que pot arribar a generar un nivell de consciència elevat.

 

  1. Guía completa del Yin yoga. Filosofía y pràctica (2012) de Bernie Clark

El seu nom no enganya: un gran manual per descobrir l’apassionant mon del Yin ioga. Complet, senzill i pràctic, explica tot allò relacionat amb aquest recent estil: meridians energètics, anatomia, filosofia i totes les posicions amb els seus beneficis, variants i contraindicacions.

 

  1. Luz sobre el yoga (1966) de B.K.S. Iyengar

L’obra més coneguda del guru B.K.S. Iyengar i que va portar la filosofia i pràctica del ioga al mon occidental. Inclou més de 200 asanes detallades, exercicis de respiració, filosofia, un programa setmana a setmana per introduir-se en el mon del ioga, i molt més.

 

  1. Pranayama. A la serenidad por el yoga (1971) d’ André Van Lysebeth

Crec que no exagero quan afirmo que és el millor llibre per aprofundir en la pràctica del Pranayama o control de l’energia vital a través de la respiració. Partint de dades científiques, demostra com la respiració és el principal mètode per controlar el prana (energia vital).

 

  1. Your body your yoga (2016) de Bernie Clark

Autor de la Guía completa del Yin yoga, aquest cop Clark realitza un minuciós treball d’anatomia per explicar com cada cos és tant diferent per fora com per dins. A través de l’estudi d’ossos humans, demostra com la forma dels ossos pot variar notablement i, per tant, també la capacitat de cada cos per assolir certes asanes de ioga. No està en català i en castellà.

 

  1. El yoga de las manos. Los mudras para mejorar la salud y la energía vital (2003) d’Andrea Christiansen

Llibre petit, senzill i molt visual, ideal per introduir-se en el mon dels mudres. Soc tota una principiant en aquest àmbit, suposo que hi ha obres més minucioses i precises, però aquesta és una bona manera de començar a descobrir el seu potencial.

 

  1. Ashtanga yoga. The practice manual (1999) de David Swenson

Recull d’asanes i seqüències amb fotografies en blanc i negre. Mostra la posició final, possibles variants preparatòries i també maneres incorrectes d’executar-la. Fa incís en com usar la respiració per entrar, mantenir i sortir de la posició, a més d’altres comentaris.

 

  1. Los yogas tibetanos de los sueños y del dormir (1998) de Tenzyn Wangyal Rinpoche

Encara no l’he llegit i és el meu regal de Sant Jordi d’aquest any. Recomanat per una amiga, només sé que treballa el concepte dels somnis lúcids, que son aquells somnis on ets conscient que estàs somniant i ets capaç de fer i desfer al teu gust. Sembla ser que, en aquesta fase, poden succeir esdeveniments amb repercussió en la vida “real”.

 

  1. Yogasūtra. Els aforismes del ioga (edició 2014) de Pataňjali

Edició comentada per Òscar Pujol on ens ajuda a entendre el significat d’aquests aforismes redactats per Pataňjali durant els segles III-II aC. Els yogasūtra son 195 frases on es recull el sistema filosòfic de la teoria i la pràctica del ioga. Com tothom diu, una obra imprescindible per a un practicant avançat de ioga.

 

  1. B.K.S. Iyengar Yoga. El sendero hacia la salud holística (2001) de diversos autors

Gran llibre (de mida i de contingut) amb tapes dures i a tot color, replet d’informació relacionada amb la pràctica de ioga Iyengar. És molt interessant l’índex final amb múltiples dolències i també el programa de pràctica de vint setmanes.

 

No he llegit molts més llibres de ioga i soc conscient que aquest recull pot no convèncer a ioguis amb una experiència més àmplia que la meva. Però penso que tots aquests llibres et poden ser molt útils si vols descobrir més sobre aquesta apassionant filosofia.

Un cop, no recordo on, vaig llegir una frase sobre els llibres que em va semblar tant certa com inspiradora: “Per a tot allò que t’agrada, hi ha un llibre”. Així que, si ets dels que pensen que no li agrada llegir, crec que el que passa és que no has trobat el llibre adequat.

I tu, tens algun llibre de ioga de capçalera que no hagi apuntat en aquesta llista?

 

El ioga i la lectura et donen vida ❤

 

Si vols iniciar-te en el mon del ioga o vols que formi part del teu dia a dia, t’animo a unir-te a les sessions diàries que ofereixo cada dia en directe a les 19.00h. O si prefereixes, pots mirar l’oferta de cursos al web i també el Curs de ioga interdisciplinari on podràs descobrir 9 estils de ioga de la mà de 9 professionals.

Sessions en directe cada dia