La música ens acompanya des que naixem i fins a l’últim dia de la nostra vida. Escoltem música per relaxar-nos, quan estem alegres, quan estem tristos, quan estem enamorats, quan ens trenquen el cor… Cada moment que vivim té una banda sonora incorporada.

Sempre s’ha dit que la música és un llenguatge universal en el qual tots parlem el mateix idioma. La neurociència ha dedicat grans esforços per estudiar quins efectes té la música en el nostre cervell i ha descobert que, quan escoltem una melodia que ens és agradable, segreguem dopamina, com també ho fem quan mengem, tenim sexe o ens droguem.

La pràctica del ioga habitualment va lligada a música de fons que ens ajuda en la concentració i la relaxació. No sé per quin motiu però la veu femenina encara fa més fàcil el camí cap a la relaxació i el benestar, potser perquè ens recorda a la mare?

En aquest article us compartiré 10 artistes femenines que poso durant les meves classes i en la meva pràctica personal. Totes elles les podreu trobar fàcilment per internet i en programes de música.

 1. Alexia Chellun
  Tal vegada sigui una de les meves preferides. La veu i la música d’Alexia comprenen senzillesa, humilitat, calma i també alegria i energia. Canta en diferents idiomes, i entre les seves composicions hi trobem tant mantres clàssics budistes com cançons de pròpia creació. Té 7 àlbums publicats i tots són magnífics, els podeu escoltar tots durant la vostra pràctica. Si n’he de triar algun, potser us recomanaria This Heart, no perquè sigui millor, potser simplement perquè és l’àlbum que em va fer descobrir-la. És un àlbum alegre, dinàmic i personal, perfecte per a sessions de ioga més dinàmiques!
  Per cert, podeu escoltar el seu últim àlbum directament a la seva web www.alexiachellun.com.

 

 1. Bachan Kaur
  D’origen canadenc, Bachan és músic, artista i professora de ioga. La seva música és especial es miri per on es miri. La mescla d’instruments, els canvis de ritme, la llargada de les cançons, l’aire místic que transmet…, fa que es diferenciï d’altres músics relacionats amb el món del ioga. Many moons és el quart i últim àlbum que ha publicat, on es reflexa en tota la seva essència: moltes cançons amb gran contingut instrumental, però també altres on només sentim la seva veu i un petit acompanyament sonor. Tot un viatge cap a l’inesperat!

 

 1. Brenda McMorrow
  La música de Brenda recull elements del folk acústic, ritmes del món i antics cants hindús, mesclat amb la seva creativitat introspectiva i sensible. Quan posem un àlbum sencer podem seguir una línia contínua que ens transporta per un viatge al llarg de la nostra sessió de ioga, sense alts i baixos ni contrastos, seguint una suau constància realment agradable i sorprenent. Us recomano escoltar la cançó «Hanuman Chalisa», a mi m’encanta per al Savasana final!

 

 1. Daphne Tse
  Procedent dels Estats Units, la seva veu és la protagonista indiscutible de les cançons. Amb tres àlbums publicats, combina composicions de collita pròpia amb mantres de la tradició oriental. Si la voleu conèixer una mica més, escolteu l’últim àlbum acabat de sortir del forn: Soulsongs. Music for living yoga, molt pròxim al cant de mantres però sense perdre la marca personal, amb algun tema en anglès i amb un ritme més modern.

 

 1. Jai Kartar
  Amb només dos àlbums publicats, podríem dir que és un clar exemple que és millor qualitat que quantitat. Golden (2011) i Beloved (2014) són únics i originals, amb unes melodies que s’allunyen una mica del tradicional cant de mantres gràcies als elements occidentals que hi trobem. Les seves cançons segueixen una mateixa línia, fet que valoro molt positivament quan poso un àlbum sencer durant una sessió de ioga, perquè fa que no es trenqui la màgia i no perdem el focus en la nostra pràctica.

 

 1. Jai-Jagdeesh
  Cinc àlbums a les esquenes i un recent publicat demostren que la seva passió musical ve de lluny. Molt lligada al món dels mantres i de la música holística, recomano escoltar Meditations for transformation: The Expansive Spirit, tres temes de vint-i-tres minuts de durada cadascun on es focalitza en un aspecte a expandir (el coneixement intuïtiu, a través dels obstacles i des del cor), perfecte per a les sessions més tranquil·les i per als exercicis de pranayama!

 

 1. Sada Sat Kaur
  Aquesta artista ens introdueix en el món del mantra més clàssic, és la viva imatge de l’estil de música per a ioga que la majoria tenim al cap, tot i que en l’últim àlbum que va publicar, Mantra Masala (2011), ens va sorprendre amb noves melodies i sons.  La seva singularitat la va fer convertir en un ídol per a les masses hindús que omplien els seus concerts, arribant als 200.000 espectadors!

 

 1. Snatam Kaur
  Qui del món del ioga no coneix les seves composicions? Amb un gran bagatge musical i una àmplia discografia a l’esquena, Snatam Kaur és la icona del kirtan (part del Bhakti Ioga que consisteix en cantar mantres devocionals). Quan et passeges per alguns llocs de l’Índia com Rishikesh, un dels punts més importants de peregrinació iogui del món, pots trobar els seus CDs per tot arreu. Si encara no l’has escoltada, no esperis més per descobrir allò que l’ha fet arribar a l’olimp de la música iòguica!

 

 1. Tasha Blank
  Canvi radical: la DJ novaiorquesa Tasha Blank és una bona opció si volem realitzar una pràctica dinàmica com l’Ashtanga Ioga, el Rocket Ioga, el Vinyasa Flow i tants altres estils de creació més recent. Cada cop està més de moda introduir una petita mescladora i un DJ a les sessions de ioga. Mesclar el kirtan i la música sagrada amb l’electrònica és tot un repte, i sembla que la Tasha se n’ha sortit amb èxit. Per gaudir plenament hem de ser flexibles, open your mind!

 

 1. Enya
  Aquesta artista és la segona de nacionalitat irlandesa amb més repercussió internacional, després de la banda U2. Tot i que no fa música bhakti, el seu so únic caracteritzat per usar múltiples capes de veu sintetitzades a partir de la seva pròpia, junt amb les melodies folk, fa que el seu estil sigui perfectament adequat durant una sessió de ioga. El seu so et transporta a una altra esfera, un lloc més elevat i diví. Qui no ha sentit mai la cançó «Only time»? Potser pel nom no us soni, però si la busqueu, segur que sabreu de què parlo 😉

Espero que aquest recull us sigui molt útil i pugueu aprofundir en la vostra pràctica.

Per cert! Podeu escoltar aquestes artistes en qualsevol moment del dia, faran que poseu els peus a terra i que l’harmonia torni a vosaltres.